AM I WORKING!?
Cum degustam corect vinul? | DrinkOnline
Cum degustam corect vinul? | DrinkOnline
Cum dezustam corect vinul? | DrinkOnline.ro

Cum dezustam corect vinul?

Cum dezustam corect vinul?

Examenul vizual

           Mai intai, priviti vinul prin pahar.La o degustare obisnuita, observati doar daca vinul e limpede si neacidulat.Puteti sa-I observati si culoarea sau nuanta, inclinand paharul la patruzeci si cinci de grade, in dreptul unui fundal alb. Examinati intensitatea culorii privind in pahar de sus. Daca incercati sa identificati vinul sau sa va dati seama de calitatea lui, ultimele doua exercitii sunt inestimabile. Chiar daca specialistii pot vorbi ore in sir despre diferitele culori si nuante ale unor vinuri, in practica, examinarea vizuala dureaza doar cateva secunde.

Despre miros

         Duceti paharul la nas si mirositi.Obtineti un vapor mult mai intens, inainte de a mirosi, rotiti un pic paharul. Elementele volatile care compun vaporul sunt eliberate la suprafata vinului. Prin rotire, maximizati cantitatea de vin care intra in contact cu aerul si ajutati compusii aromatici volatile sa iasa din vin si sa se colecteze la suprafata lui. Puteti si sa inclinati paharul dintr-o parte in alta, dar pericolul de a va stropi cu vin este mult mai mare. Nu conteaza daca rotiti paharul pe masa sau in aer (in acest caz, il puteti duce mai repede la nas). Unii degustatori ultra-traditionalisti tin paharul de talpa, nu de picior, dar eu nu vad niciun motiv stiintific pentru aceasta.

Mai intai, nasul

         Plimbati-va narile deasupra vinului-de preferinta, cu paharul inclinat spre dumneavoastra, la patruzeci s cinci de grade, pentru a maximiza suprafata vinului si impactul. Daca tineti nasul chiar deasupra paharului, veti beneficia de toti vaporia colectati in interior. Practica va va arata ca vinul se miroase cel mai bine daca, inainte de a-l mirosi, va concentrate un moment asupra lui. Inchiderea ochilor in acest punct va ajuta enorm sa scoateti maximum din vin, chiar daca pareti un pic caraghios.

         Inainte de a inspira, e bine sa verificati, fie si subconstient, limpiditatea vinului. Mesajul “Sunt respingator” ajunge rapid la creier, daca e cazul, asa ca nu trebuie sa va ganditi prea mult la asta inainte de a trece la obiectul propriu zis al muncii: surprinderea aromelor. Dupa cum am vazut, centrul olfactive, un fel de agentie private de depistare a aromelor, este situat in partea superioara a narilor.

       Din fericire pentru degustatorii in orb si pentru cei carora le place sa compare vinurile, semnalele vinului ajung in creier aproape de zona numita “memorie”- de aceea mirosurile sunt atat de evocative, iar degustarile de vin atat de distractive. Incercati sa va perfectionate capaciatatea de a identifica mirosuri sau arome, de a evalua calitativ si de a programa in memorie, astfel ca, in viitor, sa le puteti raporta la alte mirosuri. Nu va ingrijorati daca in acest moment nu stiti exact cum sa le descrieti.


Prima sorbitura

      Puteti, in sfarsit, sa preluati vinul in gura. Prin limba in interiorul gurii, el va va transmite o impresie complexa despre dulceata, acciditate, nivelul taninilor si corp, totodata, va confirma aroma prin intermediul vaporilor ce sosesc prin mesajul retro-nazal.

Pentru a va asigura ca toate zonele limbii care sunt sensibile la cele patru senzatii gustative sunt expuse la vin, trebuie sa luati o sorbiura destul de generoasa. Din acelasi motiv, tineti vinul un timp in gura, inainte de a-l inghiti sau scuipa. Daca deschideti buzele si trageti un pic de aer in timp ce aveti vin in gura, veti contribui si mai mult la vaporizarea elementelor volatile care urca prin pasajul retro-nazal la centrul olfactive-maximizand astfel, impactul vinului. Aceasta e explicatia zgomotelor prea putin apetisante pe care le fac profesionistii in camerele de degustare. Evitati sa-I imitate cand luati cina in sufragerie


 Aprecierea.

     Preluati vin in gura. Acum puteti sa-I apreciati fiecare element al gustului si echilibrul. Cand evaluate ce simtiti in gura dupa ce l-ati inghitit sau scuipat, fiti atenti la persistenta aromelor.

     Chiar daca a durat ceva timp sa va explic toate acestea, va ia doar o secunda sa le puneti in practica. E o tehnica simpla care va garanteaza ca receptorii relevanti sunt deschisi tuturor mesajelor vinului. Incepand prin a mirosi vinul, ii savurati aroma, fara a fi perturbati de prezenta lui in gura. Dup ace v-ati umplut gura, puteti sa apreciati si mesajele transmise de aici-mai brute, dar importante.

    Totusi, trebuie sa intelegeti ca degustarea e extrem de subiectiva-nu numai din punct de vedere pshihologic, in sensul ca ne plac vinurile diferite  si alegem cuvinte diferite pentru a le descrie aromele, ci si fiziologic, in sensul ca  sensibilitatea la diferite senzatii variaza enorm de la o persoana la alta. De exemplu, unora le e foarte greu sa aprecieze dulceata.Fenomenul are multe explicatii caudate. Fiziologii au tras conluzia ca cei care isi pun mult zahar in ceai sau cafea o fac pentru ca varful limbii nu le ajunge in contact cu lichidul. Ivatand sa “bea cum trebuie” ei ajung sa reduca dramatic cantitatea de zahar. 


Lasa un comentariu

Nota: Comentariile trebuie sa fie aprobate de catre administratorii blogului inainte de publicarea lor.

Sari la inceput
Adaugat in cos:
Adaugare in cos nereusite:
Produs adaugat la Favorite